Video recordings of Mock Interviews of Lalit Narayan (Rank 167): BE-Mech, APFC in EPFO-Surat, Pubad Optional

Mck-Intrw-Lalit-167-p1

Video recordings of Mock Interviews of Lalit Narayan (Rank 167): BE-Mech, APFC in EPFO-Surat, Pubad Optional

  1. Mock Interview #1
  2. Mock Interview #2
  3. Official UPSC Interview
    1. Chairman-Shri Vinay Mittal
    2. Member1
    3. Member2
    4. Member3
    5. Member4
  4. Epilogue

Mock Interview Video #1

Mck-Intrw-Lalit-167-p1

  • Lalit Narayan (B.E, Mechanical) hails from Ajmer, Rajasthan and has been working as an Assistant provident fund commissioner in EPFO’s Gujarat regional office for past few years.
  • Optional Subject: Public Administration, Hobbies: Tennis and Reading
  • Mock interview date: 10th May 2015
  • Panelists: Mr.VRS Cowlagi (IAS, Retd.), Mr.Amit Kumar Singh (Ethics Faculty, Delhi), Mr.Ketan Gajjar (IRS) and Mrunal Patel
  • Venue: SPIPA, Ahmedabad

Video recording Link: youtu.be/wlXG74maXHg

Mock Interview Video #2

Mck-Intrw-Lalit-167-p2

  • Mock interview date: 10th May 2015
  • Panelists: Mr.VRS Cowlagi (IAS, Retd.), Mr.Amit Kumar Singh (Ethics Faculty, Delhi), Mr.Ketan Gajjar (IRS) and Mrunal Patel
  • Venue: SPIPA, Ahmedabad

Video recording Link: youtu.be/5VO3e_uoRS8

Official UPSC Interview

Date: 5th June, 2015

Chairman-Shri Vinay Mittal

1. is this your photo?

Ans. Yes sir.

2. Why you are not wearing glasses in this. I want a photo in glasses.

Ans. I don’t have a photograph wearing glasses.

3. After a while saying something called someone and asked him to get a photograph from me wearing glasses after the interview.

4. ok so you were working with a private organisation on reasonably high salary, why did you left the job?

Ans. sir i got this job through college placement process wherein i was selected for a particular profile. However after an induction training which was to last for 15 days it kept on being extended for a month, then two months and further. Then i realised that probably there is something amiss which was that the firm have recruited me for some project but it got stuck somehow therefore there is no meaningful work which i could be offered.

5. so what are your skill set and profile you were offered.

Ans. sir i was offered a role in operations profile.

6.ok then why you joined another firm at much lower pay compared to earlier job.

Ans. sir the profile which was offered to me was very good in terms of responsibility and opportunity to learn quickly and being fresh from college i wanted to  on a steep learning curve so i joined the firm.

6. what is this name of the firm. What field it is working in.

Ans. it is involved in consulting on urban management and governance issues.

7.  you are already working in government sector from last one year.ok so why did you joined government then and now appearing for civil services.

Ans. sir during my second job i got the opportunity to work very closely with the government of gujarat officials from urban development ministery  and also worked on many projects of municipal corporations. Essentially we were making reports and then presenting the same to the government officials and it was in their hand to act on those. This exposed me to the scope the civil services in general have and therefore i decided to write civil services entrance and fortunately the pattern changed in manner that suited my skills. In civil services one has a great scope and scale on which policies could be formulated and applied.

8. listen gentlemen what we see in our country is that there are a lot of good policies being framed but somehow they don’t yield desirable result. I think that there is problem in implementation somewhere. Perhaps it is the implementation we are not good at. So any talk of policy framing will not lead to any betterment in society. So all this talk about policy framing is not going to take you anywhere. Do you agree?

Ans. sir what i feel is that our style of policy framing is that we take a situation and without much analysis take an intuitive approach and come up with a policy. But what we lack is a sense of evidence based policy making. A policy which is designed based on data reflecting certain realities instead we rely on intuition and make some grand statement. So i believe any policy which is ab-initio faulty cannot yield good result however good the implementation.

Share this post